Badania mikrobiologiczne kosmetyków

Testy mikrobiologiczne – czystość kosmetyków i testy konserwacji

Czystość mikrobiologiczna produktów kosmetycznych jest kluczowym elementem ich bezpieczeństwa. Producent powinien nie tylko zachowywać określone procedury i standardy wytwarzania, lecz również stale prowadzić weryfikację czystości mikrobiologicznej surowców oraz wyrobów gotowych.

  • EN ISO 21149 – ogólna liczba drobnoustrojów
  • EN ISO 22718 – obecność Staphylococcus aureus
  • EN ISO 22717 – obecność Pseudomonas aeruginosa
  • EN ISO 18416 – obecność Candida albicans
  • EN ISO 21150 – obecność Escherichia coli
  • EN ISO 16212 – liczba pleśni i drożdży

Testy Konserwacji (ang. Challenge test) polegający na zakażeniu badanej masy kosmetycznej szczepami Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aurerus, Candida albicans oraz Aspergillus brasiliensis (dawniej Aspergiliius Niger) i obserwacji redukcji drobnoustrojów w czasie, która określa skuteczność układu konserwującego w recepturze

Do najczęściej stosowanych metod należą:

  1. Norma EN ISO 11930
  2. Metoda Farmakopealna
  3. Metoda Koko Test

Test Konserwacji przeprowadza się na różnych etapach produkcji i przechowywania:

  • na etapie opracowania produktu (w celu uzyskania właściwego układu konserwującego)
  • w czasie produkcji (w celu potwierdzenia braku ujemnego wpływu procesu technologicznego na trwałość konserwantów i skuteczność ich działania)
  • dla zabezpieczenia produktu kosmetycznego w przypadku nieprzewidzianego wystąpienia zakażenia w czasie produkcji oraz podczas użytkowania przez konsumenta
  • dla oceny działania wobec szczepów środowiskowych, stwarzających problemy mikrobiologiczne.

Centrum Dermatologii Symbiosis jest podmiotem leczniczym o profilu dermatologiczym. U nas znajdziesz poradę jak odzyskać i utrzymać estetyczny wygląd w zdrowiu jak w chorobach dermatologicznych. Łączymy ze sobą kliniczne leczenie dermatologiczne z nowoczesnymi zabiegami kosmetologii leczniczej i medycyny estetycznej.

skontaktuj się z nami